Przystawki w Scenie Cegielnia to coś więcej niż wstęp do posiłku – to preludium, które wprowadza nas w świat smaków i emocji. Dzięki starannie dobranym składnikom i kreatywnym kompozycjom, każda z propozycji otwiera drzwi do niezapomnianych kulinarnych przeżyć.
Kulinarne podboje – przystawki w naszej podwarszawskiej restauracji Scena Cegielnia
Co znajdziesz w naszym menu?
Na początek rekomendujemy spróbować carpaccio z polędwicy wołowej, które kusi delikatnością cienko krojonego mięsa, podanego z rukolą, parmezanem i domowymi grissini. To klasyczne danie, które zachwyca prostotą i wyrafinowaniem. Alternatywnie, tatar z łososia z kaparami i pesto z natki pietruszki to ukłon w stronę tych, którzy cenią subtelne, morskie smaki.
Niebanalnym wyborem jest carpaccio z ośmiornicy – propozycja, która zachwyca marynowaną dynią i salsą pietruszkową. To danie, które zaskakuje i inspiruje, zabierając nas w podróż po śródziemnomorskich wybrzeżach. Miłośnicy ciepłych przekąsek docenią z kolei smażone krewetki z masłem czosnkowym, których aromatyczny sos idealnie komponuje się z chrupiącymi grzankami.
Warto także przyjrzeć się najnowszym propozycjom z jakimi wychodzi Scena Cegielnia – Pate z wątróbek drobiowych z gruszką na grzankach, czyli nowość która jest nieoczywistą konwencją smaków, która zachwyci swoim indywidualnym smakiem.
- Focaccia rozmaryn i sól morska
- Focaccia cancasse z pomidorów
- Focaccia ser i czosnek
- Bruschetta
- Carpaccio z buraka z kozim serem i prażonymi pestkami dyni
- Tatar z łososia z kaparami i pesto z natki pietruszki
- Antipasti
- Smażone krewetki z masłem czosnkowym, natką pietruszki i grzankami
- Tatar z polędwicy wołowej z marynowanymi grzybami słomkowymi i dijon
- Carpaccio z polędwicy wołowej z rukolą, parmezanem i domowymi grissini
- Carpaccio z ośmiornicy z marynowaną dynią i salsą z natki pietruszki
- Pate z wątróbek drobiowych z gruszką na grzankach
Smaki, które opowiadają historie
Przystawki w Scenie Cegielnia to jak pierwsze nuty dobrze skomponowanej symfonii – zapowiadają to, co nadejdzie, ale są na tyle pełne, że potrafią samodzielnie zachwycić. Każde danie niesie ze sobą historię: delikatność tatara z łososia przywodzi na myśl poranek nad spokojnym morzem, gdy pierwsze promienie słońca odbijają się w wodzie. Z kolei carpaccio z polędwicy wołowej przywołuje obrazy eleganckich przyjęć, gdzie klasyka łączy się z nowoczesnym akcentem.
Jeśli kulinaria to sztuka, to przystawki są jak małe obrazy – każde danie maluje na talerzu zupełnie inną scenerię. Zapraszamy do odkrywania tych kulinarnych dzieł i rozpoczęcia posiłku od podróży, która obiecuje jeszcze więcej. Chodź i opowiedz nam swoją historię!
Zobacz pełne menu na naszej stronie: